5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz?

Warzywa korzeniowe to jadalne rośliny, które rosną pod ziemią. Warto dodać je do codziennej diety. Są doskonałym zestawem składników odżywczych i płynie wiele z nich korzyści zdrowotnych. Poznaj 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych.
Imbir – właściwości prozdrowotne
Wiele leczniczych właściwości imbiru zostało szeroko zbadanych. Stosowany na skórze może stymulować krążenie i łagodzić oparzenia. Jako środek napotny może być stosowany w leczeniu gorączkowych stanów, takich jak grypa lub przeziębienie.
Korzeń, część rośliny najczęściej stosowana w alternatywnych formach medycyny, jest bogaty w lotne oleje, które zawierają aktywny składnik gingerol. Uważa się, że ten silny związek przeciwzapalny wyjaśnia, dlaczego osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów odczuwają zmniejszenie bólu i poprawę mobilności podczas regularnego spożywania imbiru.
Imbir sprzyja usuwaniu nadmiaru gazu z układu pokarmowego i łagodzi przewód pokarmowy. Kolka i niestrawność szczególnie dobrze reagują na imbir. Korzeń imbiru zmniejsza objawy związane z chorobą lokomocyjną, w tym zawroty głowy, nudności, wymioty i zimne pocenie się. Imbir stosuje się w leczeniu nudności i wymiotów związanych z łagodnym przebiegiem ciąży.
Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.
W 100 g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii.
Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:
-
Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
-
Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
-
Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
-
Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
-
Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
- Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.
Rzepa
Jedna filiżanka surowej rzepy o masie 130 gramów (g) dostarcza 2,34 g błonnika. Błonnik pomaga zmniejszyć ciśnienie i stan zapalny w okrężnicy. W szczególności diety o wysokiej zawartości błonnika wiążą się z niższym ryzykiem problemów jelitowych, w tym zapalenia uchyłków.
Rzepa i inne pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc zmniejszyć występowanie zaostrzeń zapalenia uchyłków, wchłaniając wodę w okrężnicy i ułatwiając ruchy jelit. Jednak lekarze nie zawsze zalecają dietę bogatą w błonnik dla osób z zapaleniem uchyłków. Porozmawiaj z lekarzem przed jedzeniem pokarmów bogatych w błonnik.
Bataty
Są doskonałym źródłem witaminy A. Niedobór może powodować zarówno tymczasowe, jak i trwałe uszkodzenie oczu, a nawet prowadzić do ślepoty. Może także tłumić funkcje odpornościowe i zwiększać śmiertelność, zwłaszcza wśród dzieci i kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uszkodzenia oksydacyjne komórek są często związane ze zwiększonym ryzykiem raka, które występuje, gdy komórki dzielą się w sposób niekontrolowany. Beta-karoten jest idealnym przykładem silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki. W 100g batatów znajduje się 86 kalorii. W ponad 70 proc. składają się one z wody. Znajdziemy w nich 1,6g białka, 20g węglowodanów, 4,2g cukru, 3g błonnika i śladowe ilości tłuszczu.
Buraki
-
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, buraki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Błonnik pokarmowy sprzyja też utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub odchudzaniu, a także pomaga usuwać z jelit zalegające złogi pokarmowe.
-
Buraki zawierają wysokie stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru. A powszechnie wiadomo, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie.
-
To jednak nie wszystko o azotanach. Wpływają one na sprawność fizyczną poprzez poprawę wydajności mitochondriów, odpowiedzialnych za wytwarzanie energii w komórkach. Spożywanie buraków może również poprawić wyniki sportowe. Azotany w burakach mogą poprawić funkcje umysłowe i poznawcze, wspierając rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zwiększając przepływ krwi do mózgu.
-
Buraki zawierają pigmenty zwane betalainami, które potencjalnie mogą mieć wiele właściwości przeciwzapalnych. Konieczne są jednak dalsze badania na ludziach w celu potwierdzenia tej teorii.
- Zawartość przeciwutleniaczy i przeciwzapalne właściwości buraków doprowadziły do zainteresowania ich zdolnością do zapobiegania nowotworom. Potrzebne są jednak dalsze badania w tej kwestii.